25.3.2014
Taikinaterapia: Punajuurisämpylät.
Jääkaapissa seikkaili yksinäinen punajuuri, jauhopussi huuteli laatikostaan ja hunaja näytti herkulliselta. Päivä oli kaunis kuin pumpuli ja mieli teki taikinaterapiaa. Assistentti kaivoi prinsessaesiliinansa esiin ja toinen ojenteli käsiään puuhaarukan suuntaan. Leipomaan siis!
Punajuurisämpylät
6 dl lämmintä vettä
50 g hiivaa
muutama hyppysellinen ruususuolaa
muutama ruokalusikkallinen hunajaa
(aamupuuron tähteet jos niitä on)
10-14 dl sämpyläjauhoja (tai vehnä-, spelttijauhoja)
1/2 dl rypsiöljyä
1 iso raastettu punajuuri
hyppysellinen rosmariinia
Lämmitä taikinakulho laita sinne sitten lämmin vesi. Lisää siihen hiiva, suola ja hunaja. Hämmentele hetki. Jos sinulla on olemassa puuron tähteitä lisää ne tässä vaiheessa. Ala sitten lisäillä hiljalleen jauhoja, laita sekaan myös raastettu punajuuri ja mausteet. Lisää vielä hieman jauhoja. Kun taikina on vielä löysää lisää myös rypsiöljy. Lisää jauhoja sen verran, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Ripottele taikinan päälle hieman jauhoja. Kohota liinan alla lämpimässä kunnes taikina on saanut pulleutta ja pehmeyttä muotoihinsa.
Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen ja ala pyöritellä sämpylöitä uuninpellille, jonka päällä on leivinpaperi. (Mutta mikäli laiskottaa tai on hoppu niin voit yhtä hyvin nostella kahden lusikan avulla taikinasta sämpylän kokoisia kasoja uuninpellille, jossa on leivinpaperi päällä. Allekirjoittanut on tunnettu tästä tyylistä.) Kohottele sämpylöitä vielä hetki ja voitele ne vielä ennen uuniin laittamista vedellä tai maidolla. Paista 12-15 minuttia tai kunnes vaaleanpunainen taikina on saanut syvemmän sävyn.
Herkuttele valmiit sämpylät parempiin suihin kevätauringonpaisteessa ulkona, vaikka kuuman kaakaon kera.
PS. Taikinaterapia ei ole lainkaan vakava asia ja tämä ohje on vaan suuntaa antava. Itse kokeilemalla saat omaan suuhun sopivan tuntuman sämpylään tai mihin tahansa leivonnaiseen. Harjoitus tekee mestarin tai ainakin loistavan kisällin.
Näitähän voisi tänään tehdä. Meilläkin muutama punajuuri seikkailee nimittäin. Ja hiivaakin sopivasti on käden ulottuvilla. Kiitos vinkistä! ;) Ihania herkkuhetkiä!
VastaaPoistahttp://kotiani.blogspot.fi
Täällä leivottiin tänään sairastupalaisen piristykseksi porkkana-valkosipuli-nokkossämpylöitä. Ei päästy ulos aurinkoon niitä syömään, mutta hyviltä ne maistu sisälläkin. Taikinaterapia saa hyvälle mielelle.
VastaaPoistaMainio postaus mestarista kisälleineen =). Vastaleivotun sämpylän ihanuus jäi kielelleni.... Roppakaupalla aurinkoa kevääseen! -Siru
VastaaPoistaHetken seuranneena täytyy todeta, että huomenna meilläkin tehdään jo itäneestä punajuuresta ja liki vanhentuneista jauhoista moisia prinsessasämpylöitä :)
VastaaPoistaPunajuurta en ole kokeillutkaan sämpylöihin, kesäkurpitsaa ja omenaa kylläkin. Vastapaistetut sämpylät ovat niin hyviä!
VastaaPoista