19.7.2013

Kesän keitot.Keittiöpuolella kesä on sitä, että koitetaan päästä mahdollisemman helpolla. Kesäkeittoa ollaan syöty monesti, perinteisesti ja siten, että kerma korvataan kookosmaidolla ja sekaan leikataan nuorta vuohenputkea sekä lipstikkaa. Tomaattikeitto on jäänyt selvästi tauolle, mutta eräänä päivänä keitin linssikeiton, jonka ohjeentapaisen olen joskus aikoja sitten saanut Anulta.
Keittoon tulee sipulia, porkkanaa, omenaa, inkivääriä, chiliä, tomaattimurskaa ja omenasiideriä. Sen annetaan porista rauhassa liedellä ja sitten soseutetaan halutessaan (meillä soseutetaan, lapsille uppoaa näin paremmin). Seuraavana päivänä keiton loput voi käyttää pastakastikkeen tapaisena tai vaikka tehdä kasvislasagnea. Jälkimmäinen tosin vaatii sitten sen juustokastikkeen tekemisen, mutta on kyllä sen arvoista. Juustokastikkeen maustan lähes poikkeuksetta aina timjamilla.

Uuden leikkuulaudankin sain. Liian pitkään kärvistelin liian pienellä. Ottihan tuo aikansa, kun käveli puuverstaaseen, hioi koivupuisenlevyn sopivaksi ja kantoi keittiöön. Välillä sitä ihmettelee, miten joku niin yksinkertainen asia vie niin paljon aikaa. Tätäkin projektia taisin suunnitella vuoden päivät... Toinenkin leikkuulauta on tuloillaan. Kun vaan kävelisi taas sinne verstaaseen ja hioisi. Ehkä sitten ensi kesänä.

10 kommenttia:

 1. Kiva kuulla sinusta useampi posti peräkkäin.

  Meilläkin mennään nyt keitoilla pitkän salaattijakson jälkeen, jonka jälkeen oli ratouille-jakso. Sekin niin helppoa kesäruokkaa, kunhan vain ensin jaksaa sen pilkkomisen.
  Mulle tomaattikeitto on kaikkien vuodenaikojen helppo suurherkku ja kesällä etenkin kun raaskii tehdä sen tuoreista tomaateista. Perinteinen kesäkeitto on taas inhokkini lapsuudesta asti, mutta kookosmaitoon sitä voisikin kokeilla. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tökkää se munakoiso, mitä ratatouilleen taitaa tulla. Kyllä minä sitä syön, mutta jotenkin se rakenne on vieras. Pilkkominen on mulle ihan ok, joten ehkäpä sitäkin voisi kokeilla.
   Mä tykkään kyllä tomaattikeitostakin kesällä, mutta jotenkin se on selvästi enemmän sellaista talviruokaa meillä. Ehkä kesän tomaattikeitto pitäisikin tehdä niistä tuoreista tomaateista.

   Poista
  2. Ratatouilleen pitää tosiaan laittaa munakoiso ja ensimmäistä kertaa en minäkään tykännyt ruuasta kun tein sen erään ohjeen mukaan hellalla. Sitten löysin ohjeen, jossa se tehdään uunissa ja onkin tosi hyvää. Munakoiso vaatii uunikypsentämisen, ennen kun minäkään tykkään, muuten se jää jotenkin liian sienimäiseksi.

   Poista
 2. Anonyymi15.53

  Oon joskus korvannu lasagnen juustokastikkeen raejuustolla, oli ihan jees niinkin! Terkuin Teija

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa tutulta. Meilläkin on yksi levy odottamassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä on olevinaan niin kamalan kiireinen...

   Poista
 4. Anonyymi10.58

  Ihania kesäisiä ruokia! Joko teillä on kuisti valmis? Laitahan kuvia:)

  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuisti ei ole vieläkään valmis. Lattia on, mutta seinät ja katto ei. Tässä on vielä muutama muuttuva tekijä, joka vaikuttaa jatkoon. Lupaan kyllä kuvia heti, kun näyttämistä on!

   Poista
 5. Kesää, hellettäää, ihanaaaa. Pikkusiskon Aaron-poika on syntynyt viikko sitten <3 Hänellä on äitinsä suuuureeet taivaansiniset silmät :) Toivottavasti isänsä rauhallisuus ;)
  Kesällä tehdään kesäruokia ja niin helpolla kuin vain voi, mistä aita on matalin.. Ja mitä lähempänä tuunauspiste, sen kauemmin kestää. Meidän remontti ei ole vieläkään valmis. Vastahan me toki muutettiin tänne 11/2009.
  Toivottavasti Ciel Sievä ei ole menossa leivinuuniin ;) vaikka siltä saattaa tuntua, jos sillä on yhtä usein kiima ja kauhea kollinkaipuu kuin siskollaan Aurorella, kun ovat vielä niin kakaroita ettei ne saa B-luokan (eli B-veriryhmän) kollia ainakaan vuoteen ;D Toisen kolli on jo syntynyt, mutta muutama mutta on vielä matkassa, kuten sydänultraus ja kollikin saisi olla YLI vuoden.. Helteitääää, ja terveisiä Nauvosta <3 On ihana saari!

  VastaaPoista