11.1.2015

Jos olisin puu.


Hongikossa hengitän vapaimmin. Pidän siitä, kun voin painaa selkäni vasten männyn selkää. Nostaa leukani ja tarkkailla, kuinka latvukset kannattelevat taivaankantta. Seisovat kuin olisivat aina olleet. 

Vanhoissa männyissä on puuta suojaava kilpikaarna. Niiden pääjuuri työntyy syvälle maahan ja mikäli se vahingoittuu saattaa mänty olla kitukasvuinen koko elonsa ajan. Jos saa kasvaa rauhassa, voi kohota yli 30 metriin. Olla satoja, satoja vuosia vanha. Neulaset kasvavat pareittain kääpiöversoissa, kuin käsikkäin.

Joitakin ihmisiä sanotaan paksunahkaisiksi, joitakin jalat maassa seisoviksi. Toiset kurkottavat muiden mielestä taivaaseen. On olemassa ihmisiä, jotka kertovat minäkuvan muovautuvan voimakkaimmin alle viiden vanhana, elon alkutaipaleella. Useat tahtoisivat toisen kulkemaan rinnalleen. 

Jos rakentaisin kotini jonnekin muualle kuin missä se on nyt, tahtoisin sen männikköön. Se olisi kivijalkainen, puinen, selkeänmallinen. Matalahko muuten, mutta se huone jossa oltaisiin eniten olisi korkeammalla. Kurottamassa ylöspäin. 
Kodissa olisi joka huoneessa ikkuna, jonka äärellä ollessa saattaisi nähdä taivaan. Ja ne vakaina seisovat puut.Olen se, ketä on pilkattu lapsena hongankolistajaksi. Oli pitkää sorjaa vartta ja jalkapöydätkin venyivät maata myöte. Silmäni ovat samanväriset kuin monilla äidinpuolen suvun naisilla. Hiukseni punaiseen taittavaa ruskeaa.  

Aika kauan olen ollut sitä mieltä, että jos olisin puu, olisin mänty. Kelttien puuhoroskooppi on kanssani samaa mieltä.

10 kommenttia:

 1. Tein kerran jonkun luonnetestin, jonka mukaan olin raita - en ollut siitä ennen kuullutkaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko raita enemmän sellainen etelänpuu? Jonkun sortin paju?

   Poista
 2. Saanko tässä vähän peesata, vaikka olen lyhyt ja muutenkin ei-mäntymäinen? En mitään puuta niin rakasta kuin mäntyä. Meillä on mökki männikössä, sieltä on ihana kesäaamuina herätä sietämättömän aikaisin ja nähdä ensimmäisenä männyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti. Ei ole katsos mäntyä mittaan katsominen! Männikössä on muuten kesällä ihana kuiva, raskas, hyvin hengitettävä tuoksu.

   Poista
 3. Meidän taloa ympäröi todella massiiviset hongat ja niitä on paljon, eipä siis ihme että virallisissa papereissa talomme nimi on Mäntylä. Taloa ostaessa minusta suuri miinus oli juuri nämä männyt, sillä kaikista puista vähiten pidän männyistä. Tässä asuessa olen oppinut kuitenkin "sietämään" niitä, jopa ehkä vähän niistä pitämäänkin. En itsekään tiedä mikä männyissä minua ahdistaa, lapsesta asti muistan tunteneeni kummaa mäntyinhoa vaikka männyn oksahan on kaunis.
  Olen ehdottomasti lehtipuuihminen. Kävinkin katsomassa juuri puuhoroskoopista mikä mulle napsahtaa, ja huh, ei ollut mänty vaan viikunapuu. Se sopiikin mulle hyvin, olisin voinut itse valita saman-tosin olisin ollut vielä mieluummin oliivipuu, mutta kuvaus olikin puoliksi ihan jostakin toisesta henkilöstä. Mutta ihan hauskaa huvitusta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan sitä huvitusta. Ei tuollaisia nettitestejä parane kovin vakavissaan ottaa, mutta ihan hauska niitä on tehdä.
   Mä koitin miettiä, että onko joku sellainen puu, mistä itse en liiemmin välitä. Tuli mieleen leppä. Tulee mieleen rantaryteiköt, jossa lapsena olen tallustanut ja koittanut väistellä leppiä. Joskus lehtiä vaivasi jokin ja niissä oli ikään kuin näppylöitä. Kyllä, leppä on se puu, mistä en pidä.

   Sinut voin kyllä kuvitella helposti viikuna- tai oliivipuuksi!

   Poista
  2. Niin jos tarkkoja ollan, niin puita ei ylipäätään voi inhota, puuthan ovat ihania! Mutta epäsuosikkeja voi silti olla puissakin. Leppä ei minussakaan herätä suurta intohimoa, mutta tervaleppä taas herättää enemmänkin. Tervalepästä on meillä teetetty keittiön mööpelit. Testin puista ajattelin että poppeli en ainakaan haluaisi olla, jotenkin heti tuli sellainen spontaani poppelivastaisuus:)

   Poista
 4. "Koivu  on yleensä onnellinen, sillä hän vaatii elämältä vähän. Sydänystäviä ja hyvä kirjasto ovat kylliksi"

  Oon kyllä allerginen koivulle, mutta mikäpä muu puu sitä juhannuslapsena voisi olla. Myös hyvin tietävät nuo keltit, että missä minun onneni asuu, tuohon kun heittää vielä langat mukaan niin avot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kanssa vähän allerginen koivulle, Aurinkoisen syntymän jälkeen olen kyseisen vaivan saanut. Pitäisi varmaan kokeilla homeopaattisia, lähipiirissä on ainakin sellainen kenellä ovat lieventäneet allergia-oireita.

   Poista
 5. Olen puu, elämänpuu! Iloitsen saamastani nimestä, joka sopii passelisti puusepän rouvalle. Puut ja niiden symboliikka on kiehtovaa. Tammikuisin terveisin Tuija

  VastaaPoista