17.9.2014

Korteniemen perinnetilalla - Visiting a traditional farm.  
Tehtiin matka menneisyyteen tai ainakin melkein. Huristeltiin kyllä hybridillä paikalle ja jätettiin hevoset talliin, evääksi juotiin pillimehut ja syötiin palat pitsaa. Vaan tuo miljöö, missä oltiin oli sellainen, mitä se olisi voinut olla 100 vuotta sitten.

Oltiin pullavarpaan ja Aurinko-lapsen kanssa Tatti-pojan luokan retkellä mukana muutama viikko sitten.
Kolmasluokkalaisilla oli meneillään talonpoikaisjakso ja tästä syystä oltiin tuolla Korteniemessä, Liesjärven kansallispuistossa. Siellä metsänvartijantila rakennuksineen, puutarhoineen ja viljelysmaineen on niin kuin 1910-luvulla konsanaan.
Kukko kuljeskeli kanojensa kanssa pihapiirissä, navetan kattoon laitettiin uusia päreitä ja laitumella märehtivät sulassa sovussa suomenlehmät sekä -lampaat. Tunnelma oli ihastuttava, ei mitenkään alleviivaavan esilletuleva vaan sellainen hyvä, rehti ja lempeä.
Lapset kiipeilivät omenapuussa, hevonen hirnui laitumella. Ruis saatiin puitua ja pellava myös. Tuvan katossa oli ruisleivät rivissä ja nurkassa nökötti kangaspuut sekä rukki.

Internet tiesi kertoa, että tätä nykyä Korteniemi on ainoa Etelä-Suomessa sijaitseva metsänvartijatila, jossa rakennukset sekä pihapiiri ovat säilyneet ehjänä kokonaisuutena. Paikkaan tutustuminen on ilmaista ja kesäaikaan siellä voi osallistua askareisiin sekä työnäytöksiin, joista tarkempaa tietoa löytää Metsähallituksen tapahtumakalenterista.
Suosittelen lämpimästi tutustumaan, mikäli Tammelan suunnilla liikut!

//

A few weeks ago we visited Korteniemi historic farm, in Liesjärvi national park. On third grade in Steiner school they have a period when they study 19th and early 20th century farming culture. Our nine-year-old son is now on the third grade, me and my youngest kids spent the day with them at the farm.

7 kommenttia:

 1. Oi tuollasessa mieli lepää ja aikasen kauniin näköinen päiväkin sattui.

  VastaaPoista
 2. Oi ihanaa! Tuttuja maisemia, niin kovin tuttuja! Itse olen kirjoittanut kyseisestä perinnetilasta noin tusinan postauksia kuluneen kesän aikana, ei sentään ilmeisesti samaan aikaan satuttu paikalle ;)

  -Pappadiippa

  VastaaPoista
 3. Ihania kuvia! En ole tuolla itse koskaan käynyt, vaikka on pitänyt. Ystäväni oli siellä yhden kesän töissäkin ja kehui paikkaa todella.

  VastaaPoista
 4. Oih, tuo tupa ja leivät vartaissa! Tulee sellainen hyvä "juuret maassa"-olo.

  VastaaPoista
 5. tuo paikka on aikas lähellä meidän maa paikkaa ja tosi kiva onkin. Niillä oli vaikka mitä kivoja teemapäiviä nyt kesälläkin.
  Alemman postauksen kuvista ja meiningistä pidin myös paljon.

  VastaaPoista
 6. Ekaa kertaa kommentoin. Tykkään blogistasi kovin :) Ihania kuvia. Ja teidän pullavarpaasta mulla tulee aina mieleen oma poikani, 1 v 9 kk. Ja aiemmissa kuvissa näkynyt uusi tukka on hieno, oma pitkä tukka alkoi tuntua heti tylsältä. Ihanaa syksyä teille!

  VastaaPoista
 7. Kiitos vinkistä! Kaunista. Tammelassa olisi sukulaisiakin, joten olisi mukava tehdä sinne retki.

  VastaaPoista