18.6.2014

Kesälomaonni.

Koko perheen yhteinen loma on tässä ja nyt. Taivas kauneimmillaan ja yöt niin ihania, että sen pimeimmän kohdan ohi valvoo huomaamattaan. Sitä käyttää koiria yöulkoilulla puoli kolmelta ja kuuntelee typerä virne naamallaan hulluna sirkuttavia kesälintuja.
Navetan seinän linnunpöntössä on tiaisen pesä, siellä poikaset. Ohi ei voi olla kulkematta ilman hymyä, ei vaan voi. Kun pihlajan oksalle lennähtää joku ilmoittaen tulostaan ötökkä suussaan, sitä siirtyy vaivihkaa sivummalle ja yrittää kurkata, kun pesään lennähdetään ruokkimaan.
Syntymisen ihme on uskomaton ja kesä tajunnan räjäyttävä kiitos pitkästä mukatalvesta.  Joku kutsuu tätä ajanjaksoa mukakesäksi, kun on sitä luntakin satanut, mutta ei se niin mene.

Kesä on eniten mielentila, sen jälkeen vasta vuodenaika. Ajankohta, jota melkein jokainen odottaa lokakuulta toukokuulle ja huumaantuu sen voimasta sitten, kun se on täällä.
Joku masentuu, joku kulkee ilman paitaa ja eräskin rouva juoksee pihalla yöpuserossaan alushousuissaan kunnes kasvimaan taimia ihastellessaan tajuaa, että tuosta kulkee todellakin ihmisiä ohi. He eivät kenties arvosta rouvan kalpeita pakaroita, joista auringonvalo heijastuu sokaisevasti silmiin. Tai sitten eivät edes huomaa,  nyt on kuitenkin kesä ja rouvan kasvoilla vaan se hölmön onnellinen kesälomailme. Ei marraskuun itsepintainen apeus tai maaliskuun lopun kaiken herättävä ihmetys vaan hölmistyttävän suloinen kesälomaonni.

Kesälomaonni polkaistiin täysillä käyntiin leikkipuistoreissulla sunnuntaina. Taivas oli sininen ja ilma hyytävä. Kaivopuiston rannassa syötiin Helsingin jäätelötehtaan jäätelöpallot ja vaihdettiin kuulumiset ystävien kanssa. Paleltiin, ihasteltiin veneitä ja värejä.
Oma pikkupoika juoksi vapaudentunne rinnassaan läikkyen. Rattaat oli jätetty kotiin. Niitä ei enää kovin kauaa tarvitakaan. Erään aikakauden loppu häämöttää...

Olkoon kesä kylmä tai kuuma, sininen tai valkoinen, keltainen tai vihreä niin minä en aio miettiä liikaa. Tai kun mietin, mietin vaan tärkeitä. En kalpeita pakaroita tai arkea vaan niitä pöhnäisiä kesähuttuja.

Juhannuskin kohta! Joko teidän juhannusmekot on kaivettu kaapista? Tai pipot ja verkkarit?

2 kommenttia:

  1. Eläköön loma ja eläköön positiivinen asenne..:)

    VastaaPoista
  2. Ihanaa, joku muukin kuin minä siis kulkee pelkkä paita sloggipöksyjen päällä pällistelemässä pihalla :)

    VastaaPoista